2012-09-29 16:23:45 От:

Уринарните смущения засягат и двата пола. При мъжете те се причиняват от инфекции на пикочния мехур, на простатната жлеза, психоневротични нарушения, а при жените - от кисти на яйчниците, чужди тела в мехура и др. Най-често на уринарните смущения се поставя диагноза хроничен цистит, която невинаги е вярна.

Симптоми на раздразнение са честите позиви за уриниране, нощното уриниране и силните, трудни за удържане позиви. Нормалният капацитет на пикочния мехур е около 400 мл, но при възпаление на лигавицата му или подлежащите под нея слоеве намалява драстично. Това кара пациента да уринира често и на малки порции, а при остър цистит - почти непрекъснато и по няколко капки.

Самият акт е болезнен. Тези симптоми се наблюдават и след лъчетерапия, при туберкулоза, хронични цистити или паразитни заболявания. Нощното уриниране например може да се дължи на увредени бъбреци, които не концентрират добре урината и нейният обем се увеличава. Прекаляването с течности вечер, както и някои напитки с алкохол, кафе или чай също могат да увеличат отделянето на урина.

При по-възрастни пациенти с лека сърдечна-недостатъчност също се наблюдава задръжка на течности в организма. Паренето при уриниране обикновено е свързано с остро възпаление на пикочните пътища. При мъже то се усеща обикновено в края на пикочния канал, а при жени те - по цялата му дължина. Понякога пациентите съобщават и за болка по време на уриниране. Тя може да е с различна интензивност до много силна.

Изпускането на урина е физиологично по време на сън до 2-3 годишна възраст. След това то може да е функционално или вторично - дължащо се на по-бавно узряване на невро-мускулния компонент на долните пикочни пътища, но може да е и симптом на органично заболяване. Симптоми на затруднено уриниране при възрастни мъже с доброкачествено увеличение на простатната жлеза, които обаче се срещат и при други заболявания: Изчакване преди уриниране - пациентът дори полага усилия, за да за почне да уринира.

Загуба на сила и намаляване калибъра на струята - обемът на от делената урина е под 20 мл/сек. Накапване в края на уринирането - появява се при напредване на нарушението и доста стресира пациентите. Императивни позиви  - силно и внезапно желание за уриниране, причинено от свръхактивност на раздразнения и често хипертрофирал мехур. Остра или хронична задръжка - невъзможност за уриниране, съ проводена от силна болка над пикочния мехур и малко накапване на урина.

Прекъсване на уринирането, остра болка в пикочния канал и продължаване след малко - често причина е наличието на камъни в долните пикочни пътища. Усещане за неизпразване на мехура - обикновено се дължи на известно количество урина, което и не може да се изхвърли. След поставяне на диагнозата урологът прилага различни терапевтични методи. Най-често се назначава консервативно лечение.

Мнението ви за "Симптомите на уринарните смущения" е: