2012-05-22 12:26:00 От:

Tиковете са самоволни, ритмично повтарящи се бързи движения (гърч) на по-големи или по-малки групи от мускули, наподобяващи защитни действия. Най-често това са мигателни движения (тикове на клепачите), потръпване на лицевите мускули от устните нагоре, смръщване на челото, гримаси на устата, подсмърчане, покашляне, леко завъртяване или наклоняване на главата, почесване тук и там - това са отбранителни тикове.

Тикоидните движения са движения сами за себе си, самоцелни. Обикновено вечер зачестяват, а повреме на сън изчезват. Те могат да се задържат съзнателно, но при разсейване стават по-чести. Овладяването на тиковете може да бъде постигнато с голямо усилие на волята, и то за кратък период от време. Под въздействие на нервно напрежение те се засилват.

Някои смятат, че отбранителните тикове разтоварват организма от вътрешното напрежение. Друг вид тикове - прехапване на устата, скърцане със зъби, стискане на юмруци и др., изразяват спонтанно чувства или мисли - гняв, презрение, възхищение. Опитният психолог или психиатър ще открие в несъзнателните движения определени черти на личността. За да премахнат тиковете, лекарите хомеопати най-често прибягват до следните хомеопатични медикаменти:

Агарикус мускариус в разреждане 9 или 15СН, 1-3 пъти дневно по 5 гранули, е един от основните хомеопатични медикаменти за лечение на тикове независимо от тяхната локализация. Той влияе благотворно върху нервно-сетивната и върху мускулната системи.

Страмониум в разреждане 15СН е много близък по действие до "Агарикус мускариус". Прилага се при гърчове и спазми.

Хиосциамус нигер в разреждане 15СН се прилага за лечение на тикове в същите случаи. Изключително важно е обаче назначаването и на медикаменти, отговарящи на чувствителния тип и на типа реакция във всеки конкретен случай.

Ликоподиум клаватум е подходящ за амбициозни хора с големи възможности, но с понижено самочувствие, при които е налице склонност да преглъщат обидите и да се самовглъбяват в себе си.

Игнация амара се прилага при хора с т.нар.

Хистероподобно поведение, при които тиковете и спазмите са само част от хистеричната картина. Лекарите хомеопати разполагат и с медикаменти, които назначават в зависимост от отключващата причина за тиковете: страх, преживян ужас, притеснение, ревност и други.

Още от:

Хомеопатия

Мнението ви за "Лечение на тикове с хомеопатия" е: