2012-03-27 11:30:00 От:

Несъответствията в пречупвателната сила на окото - късогледство (миопия), астигматизъм и далекогледство (хиперметропия) се коригират най-често с очила или контактни лещи. Но с развитието на очната хирургия се появяват разнообразни съвременни процедури. В момента най-безопасен и успешен е методът чрез ексимерен лазер, при който се променя формата на роговицата, а от тами пречупващата сила. Ексимерната лазерна корекция е високо технологична операция с много нисък риск.

Преценка дали тя е подходяща, се взима след подробен двучасов преглед с разширение на зениците. По принцип тя има добър ефект при късогледство до около -10 диоптъра, астигматизъм до около 4-5 диоптъра и далекогледство до около +4-5 диоптъра. Но деца и непълнолетни не бива да се подлагат на лазерна корекция (с много редки изключения), тъй като организмът трябва да е спрял физическото си развитие.

При пациенти със заболявания като катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия, кератоконус и др. лазерната корекция също е противопоказна, както и при някои общи автоимунни заболявания (напр. ревматоиден артрит).

Лазерните процедури са сигурни и безопасни, а рискът от усложнения е много нисък (под 1%). Те се извършват с местна (капкова) анестезия. До дни след интервенцията пациентът може да шофира и да се върне на работа. Времето за възстановяване зависи най-много от това, дали двете очи са оперирани едновременно или не. Световната статистика сочи, че над 96% от пациентите не се нуждаят от очила след лазерна корекция.

Крайните резултати обаче силно зависят от вашите диоптри, индивидуални особености за възстановяване и много други фактори. Зрение 100% може да се постигне само ако вашите очи имат потенциал за такова зрение, т.е. имате високо зрение с очила или контактни лещи преди процедурата.

Още от:

Очи

Мнението ви за "Лазерната корекция на зрението" е: